Шоколадні фабрики Львова

1882 рік – знаменитий на всю Європу кондитер Маурісій Брандштандтер відриває фабрику у Львові.
Львівські шоколади і цукерки дуже скоро набирають європейської популярності і Львів помалу рівняється з “шоколадною столицею” Європи – швейцарським Берном.
Цукеркова фабрика “Фортуна”
Засновником львівської цукеркової фабрики була Климентина Авдикович, український промисловець і меценат. У 1922 вона заснувала в Перемишлі невелику фабрику солодощів «Фортуна». Того ж року фабрику було перебазовано до Львова – одну з перших українських фабрик у Галичині.
1924 з митрополитом Андреєм Шептицьким заснувала спільне підприємство — парову цукеркову фабрику «Фортуна Нова», проектна потужність якої після добудови та модернізації становила 5 тонн продукції в день. На фабриці працювали, як правило, українки із середньою або вищою освітою. Наприкінці 1930-х, у період найбільшого розквіту, працювало 125 робітників і 6 агентів, які забезпечували збут продукції у містах. Фабрика в різні часи мала декілька крамниць у Львові та по одній у Стрию та Дрогобичі. Асортимент продукції був досить широкий — різноманітні цукерки, шоколад, печиво, морозиво, фруктові желе тощо. Навіть було випущено спеціальну серію шоколадок «Солодка історія України», на обгортках яких намальовано портрети правителів України від Володимира Великого до гетьмана Павла Скоропадського… Якість продукції була високою, тому вироби фабрики мали великий попит. Фабрика співпрацювала з «Центросоюзом», «Народною торгівлею», «Земельним банком» та іншими українськими кооперативними організаціями. 1939 «Фортуну Нову» націоналізувала радянська влада. Після Другої світової війни фабрика разом із кількома іншими увійшла до складу підприємства, що відоме нині як кондитерська фірма «Світоч».
Фабрики цукрів і шоколаду “Газет”
При вул. Заводській, 23 стоїть чотириповерховий будинок виробничого призна¬чення, споруджений у 1920-х рр. для фабрики цукрів і шоколаду “Газет” на місці старої будівлі.
Проект фабричного корпусу розробив у 1922 р. архітектор Ізраель Маркус Собель. Щоправда, від запроектованого пишного неокласицистичного фасаду з елементами арт-деко залишилися лише пласкі пілястри, завершені закруче¬ними спіралями капітелей. А повоєнні перебудови практично нічого не залишили від задуму архітектора. Тепер будівля належить кондитерській фірмі “Світоч”.
Фабрика шоколаду Ісраеля Кальтера
У двоповерховій типовій чиншовій кам’яниці № 10, з необароковим металевим балконом 1890-х рр. у центрі фасаду, на поч. XX ст. функціонували виробництво і торгівля кошерних ковбас і вуджених виробів Ґусти Блянкштайна та Міхала Френке¬ля, а у 1929 р. – фабрика шоколаду Ісраеля Кальтера. Двері з кольоровими шкельцями ведуть на подвір’я з мальовничими офіцинами і мініатюрним городом

Leave us a Message