Ніколи не зловживав алкоголем. Міг випити чарку червоного вина «Злата Ріца», зрідка і не надмірно посмакувати питним медом (по сучасному — медовухою) або пивом. Такий напій тоді ставили на святковий стіл. Зберігся спогад, як Франко частував Сергія Єфремова мед-горілкою. І коли той піднявся з-за столу, не міг іти, бо ноги не слухалися…

Іван Франко дуже любив смакувати молодою картоплею з присмаженими грибами. Річ у тому, що письменник любив збирати гриби і добре на них розумівся. Гриби в родині Франків готували в найрізноманітніший спосіб: смажили, тушкували, консервували, сушили.

Франко був також завзятим рибалкою і залюбки смакував рибою. Знав всі види риб, що водилися на Галичині. Ловив її в Болехові, Розвадові, на річках Латориця, Черемош, будь-де: у ставках, озерах, потічках. Зрідка закидав вудку, переважно ловив сітками, саками, а найчастіше − руками.

Франко знав поведінку риб, коли і в який спосіб їх ловити. Цим дивував друзів, яких часто брав зі собою на риболовлю. Рибалити навчив дружину і дітей.  Її і сушили, і смажили, і варили. Іван Якович, до речі, готував смачну рибну юшку. Часто на родинному столі була риба і гриби. Рибальство і грибництво для письменника були і спортом, і пристрастю, і відпочинком.

Published by admin