У центрі міста вже ніхто не дивується великій кількості туристів, які приїжджають до Львова, як до столиці старовинної австрійської і польської архітектури.

Проте турист, котрий їздить до нашого міста не вперше (особливо, сусіди-поляки та кияни) вдосталь намилувавшись львівськими цікавинками, хоче побачити не місто архітектури, а столицю ресторанів та кнайп, яким був і залишається Львів.

Тож вже не перший рік поспіль у львівському туризмі простежується новий напрям – ресторанний туризм. Тепер туристи з України, Польщі, Німеччини, Італії, а також (як це не дивно) корейці та японці приїжджають у Львів на вихідні, та влаштовують «гастрономічні тури» автентичними львівськими ресторанами і кав’ярнями.

Львів здавна славилося своїми кулінарними традиціями: від найвідоміших в Австро-Угорщині цукерень до авторських ресторанів в сучасній Україні. Тому без зайвої скромності можна сказати, що варто приїхати до Львова тільки для того, щоб походити по ресторанам і кав’ярням.

Старовинні ресторанні традиції і дотепер існують у Львові. Закладів, які були створені в 18-19 століттях та працюють і зараз, у місті налічується не менше 15-20. Це ресторан «Кентавр» на площі Ринок, якому вже більше 150 років, «Віденська кав’ярня» з майже трьохсотрічним ресторанним досвідом, і кафе «Академічне» (колишня популярна у Львові «Рома») 1911 року, та й «Cafe de la Paix» (сучасний «Split»), який існує від кінця 19 століття та багато-багато інших закладів, яким властиві старовинні кулінарні традиції у поєднанні з сучасним рівнем якості (про старовинні львівськи ресторани і кнайпи, їх історію і сучасні перевтілення KAVA писатиме у наступних статтях).

На жаль, поки що цей вид відпочинку у Львові існує без жодної участі у ньому туристичних фірм. Хоча розвиток ресторанного туризму сприяв би залученню ще більшої кількості туристів до Львова.

Кафе Вероніка На теперішній час українські турфірми продають гастрономічні тури, але тільки в зовнішньому напрямку. Українському туристу пропонують гастрономічні тури в Перу (дегустація креольської кухні), в Пекін (чайна церемонія), в Італію (полювання на трюфелі), в румунські Карпати (дегустація страв буковинської кухні), винні тури в Іспанію (виноробні регіони), Чілі, Угорщину.

Але Львів також може похвалитися і тістечками власного приготування, за якими у вихідні львів’яни і туристи спеціально йдуть до «Кентавру», «Цукерні», «Вероніки», і запашною львівською кавою, яку роблять за особливими львівськими рецептами (кав’ярня «Світі кави», «Віденська кав’ярня», «Італійський дворик»). Окрім кулінарних смаколиків цих та й багатьох інших закладів, туристи зможуть відчути атмосферу справжньої «витримки часом». Бо ж якщо заклад існує понад 100 років, то це вже щось означає!

http://tourlib.net/statti_ukr/restoran_lviv.htm

Published by admin