Апельсиновий пиріг від ресторану “Гридниця”

Візьмемо для тіста 300 г вершкового масла, 3 склянки борошна, 3 ст. л. олії, 1 яйце. А для начинки – 2 великі апельсини або 3 середні, 75 г вершкового масла, 1 склянку цукру, 1 велике яйце.

Спочатку приготуємо начинку. Помиємо апельсини і проваримо їх цілими на малому вогні, але щоб вода ледь кипіла, 5-7 хв. Коли охолонуть, потрібно натерти їх на тертці або нарізати шматочками і подрібнити у блендері (дуже важливо при цьому видалити шкірочку та всі кісточки).

Розтопимо масло, але до кипіння не доводимо. Коли охолоне, змішуємо з апельсиновою масою, збитим яйцем і цукром.

Для тіста ж потрібно нарізати холодне масло невеликими шматочками. Насипаємо на робочу поверхню борошно гіркою, викладаємо масло і рубаємо ножем або розтираємо руками.

Замішуємо тісто, підливаючи олію і приблизно півсклянки холодної води. Збираємо тісто в кулю, загортаємо у плівку і кладемо в холодильник на 30 хв.
Розкачуємо тісто, кладемо його в форму і викладаємо начинку, зверху прикрасивши нарізаними апельсинами. Випікати слід при 180 °С до рум’яної скоринки (приблизно 40 хв.).

Більше про ресторан “Гридниця”