Голубці з картоплею і гречкою

1 капустина, 2 кг картоплі, 250 г гречки, 3-4 цибулини, олія, сіль, перець, часник, лавровий листок.
Листочки капусти відділити від качана, відпарити в підсоленій воді. Потовщені місця зрізати.Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на терці (або змолоти через мясорубку) і добре відтиснути. Промиту гречку залити окропом і зварити. Цибулю почистити, дрібно нарізати, підсмажитити на олії до золотистого кольору. Вимішати з картоплею а гречкою. Посолити, поперчити, додати часник. Накладати фарш у капустяне листя і загортати. Скласти голубці у посудину, покласти лавровий листок, до половини налити води. Поставити в духовку на 1-1,5 години. Дно посуду можна викласти капустяними листками, зверху теж.


Домашня підкопчена ковбаса з майораном та мускатом

Для ковбаси беруть карківку ( свинячу шию). М’ясо нарізати шматочками, замаринувати з сіллю, перцем, кмином, майораном та мускатом, залишити на добу. Наповнити маринованим м’ясом кишку і дати полежати декілька годин. Запікати в духовці.


Мачанка

100 г сухих грибів, 60 г борошна, 10 г часнику, перець, сіль- до смаку, 100 г цибулі, 40 г олії.

Гриби вимочити 2-3 години, Варити до повної готовності. До відварених грибів додати ледь підсмажене і розведене водою борошно і ще раз проварити. Заправити розтертим часником, меленим перцем, сіллю та дрібно покришеною підсмаженою цибулею. Подавати з чорним хлібом.


Капусняк з копченостями в житньому хлібі

0,5 кг копчених реберець, 500 г квашеної капусти, 2 цибулини, 1 морква, корінь петрушки, 1-2 ст. ложки борошна, 3-4 картоплини, 100 г сала, сіль, перець, часник і зелень – до смаку.

З копчених свинячих реберець зварити бульйон. Квашену капусту посікти, додати бульйон, тушкувати майже до готовності. 1 цибулину, моркву, корінь петрушки шаткувати соломкою, пасерувати. Борошно пасерувати, розвести бульйоном. У проціджений киплячий бульйон покласти нарізану часточками картоплю, варити до напівготовності, додати тушковану капусту, пасеровані овочі, розведену бульйоном борошняну пасеровку, сіль, перець і варити до готовності. Готовий капусняк заправити салом, розтертим з цибулею, часником і зеленню. Перед подаванням у житній порційний хліб кладуть шматочок свинини, наливають капусняк, додають сметану


Львівський сирник

500г сиру жирного, 4 яйця, 200г цукру, 100г вершкового масла,  цедра одного лимона,  родзинки,
1ст. ложка манки.
Сир змолоти через м’ясорубку. Жовтки збити з цукром до однорідної маси. Додати манку, масло, родзинки і вилити туди масу з жовтків і цукру. Збити білки, вилити їх до сирної маси. Акуратно перемішати ложкою. Форму для випікання змастити маслом і присипати борошном. Викласти масу у форму і поставити в нагріту до 190 0 С духовку на 50-60 хв. Коли сирник спечеться, вийняти його з духовки, дати повністю вистигнути, потім перевернути на дошку і полити зверху гарячою глазур’ю.
Для глазурі: 1ст. ложка масла, 2 ст. ложки цукру, 2-3 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки какао.
Масло розтопити з цукром на малому вогні, весь час перемішуючи.Додати сметану, добре перемішати і всипати какао. Продовжувати варити на малому вогні, добре перемішуючи. Безперервно перемішуючи, довести до кипіння і вимкнути вогонь. Гарячу глазур вилити на сирник. Дати сирнику постояти в холодильнику 5-6год.


Цвікли (буряк) з чорносливом та горіхами

Готують салат із вареного буряка, чорносливу, смажених волоських горіхів та майонезу. Львівські кухарі радять буряк не варити, а запікати в духовці, щоб зберегти вітаміни і додати особливого смаку. Заправити майонезом, можна ще і хроном


Шпондерові руляди(рулети) з хроном

Пласти шпондера натерти сіллю, перцем, лавровим листом, залишити на добу для маринування. Зварити у бульйоні з овочами, приправами (сіль, духмяний перець, перець горошком, лавровий лист, морква, цибуля, селера) та великої кількості оцту. У цьому ж відварі шпондер охолодити. Натерти тертим часником, загорнути у плівку і покласти під гніт. Коли добре застигне, нарізати смужками. Кожну смужку намастити хроном та скрутити у руляду.


Шніцик (маленький бутерброд) з форшмаком з оселедця

Форшмак готують з 3 філе оселедця, яблука, 2 цибулин, 2 картоплин, 2 варених яєць. Усе перепустити через м’ясорубку, заправити спеціями, дати постояти в холодильнику.


Карківка (шийна частина свинини), шпигована часником з майораном

М’ясо попередньо нашпигувати часником, натерти сіллю, перцем, майораном, меленим часником та лавровим листом і щільно загорнути у плівку. Залишити для маринування на добу. А потім зварити.

Published by admin