У 1683 році османське військо, яке очолив візир Мустафа-паша, взяло в облогу Відень. Турки оголосили “священну війну невірним”.Становище віденців було критичним: маленький гарнізон, старі оборонні споруди. Серед населення поширювалась паніка. Облога Відня тривала два місяці. На допомогу прямували союзні війська польського короля Яна Собеського і Карла, герцога Лотарингії. Проте потрібен був зв’язковий. Хоробрий, зухвалий і здатний пройти серед ворогів як удома. І такий розвідник знайшовся. Це виявився 23-річний перекладач короля, Юрій (Георг) Кульчицкий. Подейкують, Кульчицький походив з православних запорожців і мав нещастя потрапити в полон до турків. В османській неволі він прожив кілька років, вивчив мову, вільно розмовляв турецькою і добре знав звичаї цього народу. Молодий перекладач блискуче виконав складне завдання. Перевдягнутий у торговця виноградом, разом зі слугою-сербом він пройшов через табір османів. І передав листи від Собеського і Карлу, і зневіреним захисникам. Віденці передумали капітулювати. А військо польське разом з лотарингцями прорвали облогу. Відень був вільний. Кульчицькому обіцяли нагороду із покинутого турками обозу. На здивування переможців, той взяв лише 50 мішків кавових зерен, з якими європейці не знали, що робити. А він знал.Кульчицький випросив дозволу влаштувати у Відні кав’ярню. Кав’ярня “Під синьою пляшкою” відчинила свої двері у 1687 році.
Перша віденська кав’ярня, “Zu der blauen Flaschen” (“Під блакитною пляшкою”), відкрилася за адресою Singerstrasse 11, де зараз встановлено пам’ятну дошку з ім’ям та портретом талановитого комерсанта і кавового пропагандиста або, як сказали б зараз, амбасадора. Кульчицький одягався як турок і варив напій, постійно експериментуючи, щоб догодити гостям. Одним із його геніальних рекламних кроків була кава вранці зі свіжовипеченим рогаликом. Булочка у формі місяця нагадувала австрійцям про один з ненависних символів османів, і вони з насолодою відкушували місячні роги, запиваючи гарячим ароматним напоєм. А потім гостинний господар кав’ярні став подавати каву з молоком та медом, чим остаточно підкупив серця столичних жителів та започаткував знамениту каву по-віденськи.

Published by admin