У класичному варіанті ми зазвичай використовуємо:
-червоне вино – 750 мл;
-вода – 100 мл;
-цукор – 1 ст. л.;
-тертий мускатний горіх – 1 щіпка;
-мелений імбир – 1 ч. л.;
-гвоздика – 5 бутонів;
-кориця – 1 паличка (або половинка чайної ложки меленої).
Це на 4-5 порцій.
Краще використовувати червоні столові, сухі, солодкі та напівсолодкі вина. Наприклад, Мерло, Каберне, Кагор, Кіндзмараулі, Хванчкара.
Від кріплених краще відмовитися, бо при їх нагріванні з’являється неприємний запах спирту, що псує враження від напою.
Можна готувати глінтвейн і на білому вині. У цьому випадку додайте більше цукру.
Спочатку змішаємо у каструльці спеції та додамо води. Доводимо до кипіння і настоюємо 10 хв.
Тепер потрібно процідити відвар і додати в нього вино і цукор.
Нагріваємо смакоту на малому вогні до появи перших бульбашок. Накриваємо і залишаємо настоятися 5-10 хв.
Подавайте в чашках або високих прозорих склянках, що добре втримують тепло.
А щоб приготувати безалкогольний глінтвейн, достатньо замінити вино виноградним соком