Банош по-косівськи
Потрібно: пачку сметани, 4 ст. ложки кукурудзяної крупи дрібного помолу, сіль.
Приготування: в чавунну каструлю вливаємо сметани і ставимо на слабенький вогонь. Коли вона почне закипати, поволі всипаємо крупу (стежити, щоб не збилась у грудочки). Варимо близько 20 хвилин. Наприкінці солимо. Коли кукурудза звариться і сметана буде відставати від каструлі, страва готова.
Банош смачний під будь-яким соусом. Перед подачею на стіл зазвичай посипають його тертою бринзою або поливають грибною підливою. До цибулі і шампіньйонів додати нарізаний солодкий перець і тушкувати на смальці. Можна також полити гуляшем з телятини. А якщо полити смальцем і посипати шкварками смаженого сала, шпондера, – смак фантастичний.


Фарширована риба з горіхами
Рибу (зазвичай коропа) чистимо, потрошимо, миємо. Обережно пальцями відділяємо м’якоть від шкірки та кісток. М’якоть перемелюємо разом з булкою (попередньо намочити в молоці і добре відтиснути). Додаємо яйце, дрібно нарізану цибулю, посічені горіхи, спеції, солимо, перчимо. Усе це перемішуємо і начиняємо рибу. Дно сковороди змащуємо смальцем і наливаємо трохи води (щоб риба не пригоріла). Томимо на маленькому вогні близько 4 годин.
Сік, який під час випікання пускають інгредієнти, змішується зі смальцем та водою. Оскільки риба довго томиться в духовці, рідина застигає і перетворюється на желе. Готова риба водночас виходить і заливною, і фаршированою. Горіхи надають страві пікантного смаку.

Фото з Вікіпедія

Published by admin