«У темних закутках каварень мешкають цілі групи людей, які творять при цьому характеристичне та особливе товариство, спрагле відчуття нерву та подиху Европи, що надходить до нього зі шпальт задрукованого до неможливості паперу.
Це товариство характерне своєю жадібністю до пліток великого міста, до особливого блиску його життя на хвилях трепетного світла, в арабесках диму, посеред вигуків кельнерів».


Кава по-східному

Кавові зерна помолоти на дуже тонкий порошок. До джезви покласти цукор і залит иводою. Пропорція така: на 50 г води (маленьке кавове горнятко) дві грудочки цукру і повна чайна ложка кави. Якщо не подобається дуже солодка кава, то можна обмежитися грудочкою.
За іншим рецептом у джезву кладуть ложку цукру-піску і, не заливаючи водою, ставлять на вогонь. Цукор під дією тепла набуває бурого відтінку, в цей момент заливають воду, а далі за попереднім переписом. На кінчику ножа додають трішки цинамону.


Кава з молоком

Каву готують за способом, який вам до вподоби, а потім додають молоко. Пропорція залежить від смаку, найчастіше каву і молоко змішують в однаковій кількості. Італійці додають ще пучку тонко меленої кориці.
Не тільки смачну, а й красиву каву з молоком можна приготувати коли тепле молоко у невеликій кількості налити тільки на дно горнятка, а потім обережно додати каву. Перемішувати не треба — це буде так звана мармурова кава.


Кава по-віденськи

Готують дуже міцну чорну каву. Потім до кожного горнятка з кавою додають зверху чайну ложку вершків, збитих у міксері з невеликою кількістю цукрової пудри і за бажанням з пучкою ванілі. Можна вершки зверху посипати дрібно стовченими кришками шоколаду.


Кава Нью-Орлеан

У джезві або невеликій ринці змішують 1/2 дуже міцної кави, 1/3 молока і 1/3 вершків. Суміш ставлять
На газ і нагрівають майже до кипіння Потім розливають по горнятках і подають до столу.


Італійська кава капучіно

Спочатку готують звичайним способом дуже мідну експрес-каву, а потім у кавоварку наливають таку саму кількість молока, і процес повторюють. Розливають по горнятках і злегка присипають шоколадною пудрою.


Кава з какао

У міцну гарячу каву кладуть цукор, а потім додають какао зі згущеним молоком. Зверху в кожне горнятко кладуть трохи вершків. Для приготування однієї порції потрібно горнятко дуже міцної кави, дві грудочки цукру, столова ложка какао зі згущеним молоком і столова ложка вершків.


Кава по-яванськи

Це також кава з какао. Змішують горнятко дуже міцної кави з таким са¬мим горнятком какао, приготованого звичайним способом. У кожне горнят¬ко додають зверху трохи вершків.


Кава по-малайськи

Готується так само, як і по-турецьки, але додають трішки ванілі.


Кава Голівуд

Готують дуже міцну каву, окремо кип’ятять молоко. Змішують у посуді какао і цукор, вливають туди частину молока і добре перемішують, а потім додають все молоко, що залишилось Кидають у суміш пучку солі, ставлять на вогонь і кип’ятять приблизно 10 хв
Знімають з вогню, енергійно збивають до одержання маслянистої, пузирчастої маси і тоді поступово додають каву, продовжуючи збивати. Ще гарячий напій розливають по горнятках і прикрашають збитими вершками. Можна посипати вершки смаженим мигдалем.
Пропорція така: на чотири порції треба взяти дві столові ложки какао, дві столові ложки цукрової пудри, два горнятка молока і два горнятка дуже міцної кави.


Французька крем-кава

Кип’ятять близько 0,5 л молока, попередньо змішавши з 150 г цукру. Закипіле молоко знімають з вогню і додають чотири столові ложки вершків. Енергійно збивають і вливають 1/4л мідної гарячої кави. Перемішують і розливають по маленьких горнятках


Бразильська кава

Це кава з шоколадом. Для її приготування 150 г плиткового шоколаду кришать на дрібні шматочки і розчинити у половині горнятка міцної кави. Три горнятка гарячого молока додають до суміші, безперервно її збиваючи. Солодять за смаком і розливають напій по маленьких горнятках кожну з яких прикрашають чайною ложкою збитих вершків. Рецепт розрахований на приготування чотирьох порцій.


Кава з коньяком

У горнятко кави, куди вже покладено цукор, по бічній поверхні ножа обережно виливають столову ложку коньяку так, щоб він залишився на поверхні, і підпалюють. Коли полум’я погасне, напій готовий.


Мартинікська кава

Рецепт майже такий, як і попередній. Каву розливають по горнятках. Столову ложку з ромом нагрівають над гарячою кавою. Ром підпалюють і виливають у горнятко з кавою.


Кава по-італійськи

Італійці на основі сумішей кави «Еспрессо» готують дивовижні речі, зокрема, додають до гарячої кави кульки льоду, морозиво, коньяк, ром, горілку, яйце, шоколад, цитрину тощо. Не забувають при цьому і про різноманітні прянощі та зовнішні ефекти. Нерідко ром чи коньяк, що заздалегідь налиті у горнятко, підпалюють, деколи роблять це в іншій послідовності. Спочатку підпалюють, а потім вже обережно виливають вогняні струмочки алкоголю до кави.


Кава по-краківськи

Філіжанки добре ополосніть окропом і всипте туди свіжомелену натуральну каву. Залийте окропом і перемішайте. Як тільки-но на поверхні кави утвориться пінка, філіжанку накрити тарілочкою. За 7-8 хвилин кава готова.


Кава по варшавськи

Зварити звичайну натуральну каву, але з меншою кількістю води. Процідити, додати цукор і парене молоко. Суміш нагріти до кипіння. Пінкою з пареного молока прикрасити каву.

Published by admin